2013. december 7., szombat

Az első szombat

Bächer dedikál.


Nehezen kelek. Hosszú hét volt. Tegnap óta nincs a házban net, valamiért a mobilnet sem működik. Mennyire hozzászoktunk ahhoz, hogy minden a hálón jön, a film, a zene, a hír, a levél. Most nem jön semmit. Amit hazaküldtem a g-mailre, az se, az sem létezik. Furcsán lézengek egész este.  Régen az áramszünet volt ilyen frusztráló. Bármihez fog az ember, rájön, hogy nem megy. Érdekes módon erről beszéltem a héten egy konferencián, hogy alakította át az elmúlt húsz évben az életünket a net.
            Későn kelek. Ma szabadságon vagyok, dolgozós szombat lenne. Épp összeszedem magam, amikor csöng a telefon, át kell küldenem valamit, de menten. Akkor viszont be kell mennem. Éledezés alatt hívom az internet szolgáltatót, keringtetnek a menüben. Rég volt ilyen erős fejfájásom. Az aszpirin se segít, pedig az ritkán fordul elő.
            Nem én keltem először, ez is ritka manapság, a kutya, macska már evett. Megy a szombati rutin, üvegösszeszedés, szelektív műanyag, papír kidobás, macska-kutya kajavétel, ásványvíz, szódacsere.
-          Hozzam a lapot, vagy lemész?
-          Megyek, de hozzad, vagyis ne, mi a francnak?
-          Jaj, de talán nekrológ csak van benne…
-          Hozz, hátha, ...amúgy is érdekel ki lesz a helyén.
A lap elmarad, elfelejtődik. Megyek le a kisboltba indulva a városba, veszek egy újságot. Gondolom kinyitom, nincs erőm. Sajog a fejem, veszek egy kis ásványt, hátha javul. Beérek az irodába, nagy adventi bazár van a téren, az előcsarnokban. Szép kis forgatag. Kinyomtatom, átküldöm, javítjuk, szerkesztjük. Fáradtan ülünk kicsit. A december olyan nehéz. Sötét, fáradt, szomorú. Rohanós, tömeges, magányos.
            Ülök még kicsit a Dunát nézve, lepotyogtak a levelek, nézem a Parlamentet, gyönyörű. Átfut az agyamon, hogy voltam ott egyszer kisdobosként, azóta sem. Rodolfóra emlékszem, meg az éktelen nagy fára, nagyon tetszett. Mintha a lépcsőn énekeltünk volna.
            Lassan sárgás fények gyúlnak. Előveszem a lapot. Kinyitom. Félve persze. Talán Cserna-Szabót hozzák. Jó lenne, őt még szerette is. Na lássuk, milyen az első szombat , kimondani nehéz, nélküle… Ott a fotó, az egyik legjobb, ami készült róla. Az írás az övé. Szép, nyugodt, csendes, elégedett. Nem pöröl, nem politizál. Szeret minket. Minket, akik ilyenek, meg olyanok is vagyunk. Elköszön, megköszön. Búcsúzik. Föltették a hajtás alá. Végre egy  kései, de értő gesztus.

            Közben leesett az első hó. 

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebből én sajnos semmit nem értek. De megoldódott.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés