2014. május 18., vasárnap

Bodzázunk




Lassan egy hete esik. A kert egy dzsungel. A kutya eltűnik a fűben, poroszkál. Néha megcsúszik a fellazult talajon. Kísér bodzát szedni. Két eső között, kevés napsütés után gyűjtögetek. Egy adagot már bekevertem. Szedünk Juliának is. Lediktálom a receptet, elég jól megy. A leszűrés szót nem tudom. Úgyis elöl van a szűrő, mutatom. Nem is ezzel lett gondunk. Nincs üvege, persze nem kovászol. Nekem is csak egy van itthon, a másik lenn van Nyárifaluban. Meg van egy gyönyörű, vékony falú, az is csak kölcsönben, gyógytea leveleket tartok benne. Azt nem is merem tovább kölcsönözni, meg tele is van. Találunk egy nagy fazekat, pont jó lesz. Tele van a hajunk apró bodzavirággal. Némelyik virág ránk potyog, tiszta virágpor az arcunk, tenyerünk.
            Csoda szép a bodza szerkezete. Mestermű. Fényeshátú bogarak röpködnek belőlük. Érdemes a bodzavirág nyelét megkocogtatni, mielőtt levágjuk, akkor elröppennek, nem kell velük bajlódni. A kutya nem túl érdeklődő, a bodza semmilyen formában nem hozza lázba. Egy virágot betűzök a baglyos nyakörvébe, bolondosan néz ki vele, de hamar leszedi. Megszaglássza, az ő fényes kutyaorra is sárga lesz. Lenyalja a virágport, hökkent pofát vág, nem lesz mániája. Azért kutyahűséggel kitart, kerülgeti a kosarat, minket.
            Virágzik a lonc, szedünk azt is. A fű között ott van a pünkösdi rózsa, még pici tő, egészen eltűnik. El is virágzott már, idén nem várja ki az ünnepét, későn volt húsvét. Visszük föl a kosarakat a házba. Üvegre is szükség lesz, beletölteni a kész szörpöt. A kedvenc idei rosémnak jó kis csavaros kupakja van. Az üveg formája is szép. Van csatos üvegem is, elég lesz. Azért nyitunk egy új rosét, válogatjuk a virágokat, rázogatva az apróbb fekete bogarakat. A roséba teszünk epret bőven. Kicsit fröccsösítjük. Megbeszélünk mindent, ami héten bosszantó és nehéz volt. Eltervezzük a jövő heti mozit. Feliratos angol nyelvűt választunk. Megegyezünk, hogy veszünk kukoricát, és egészségtelen kólát. Pedig akkorra kész a bodza. De majd itthon.
            Kapok egy macskaetetési útmutatót. Pünkösdkor Julia hazarepül Londonba. Mehetnénk együtt, de csak a repülőre lenne pénzem, a szállás betyár drága. Valamilyen koncert közelében foglaltak, neki is drága. De ez az utazás célja. Ezt kihagyom most. Pedig London….Majd máskor. Keverek egyet a bodzán.  Micsoda illata van. Újra esik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése