Kevés dolgot utáltam jobban
gyerekkoromban, mint a főzelékeket. Azok közül is legesleginkább a
krumplifőzeléket nem szerettem. Riasztónak találtam, a felnőttek viccesen
plakátragasztónak is hívták, ettől egyenesen forgott a gyomrom. Az egész anyag
tényleg inkább csirizre hasonlított, mint bármilyen olyan ennivalóhoz, amit
szerettem volna.
Förtelmes
zaj van az irodában, kint a téren bontják a macskakövet. Száll a por, ablakot
se lehet nyitni. Gondolkodom, emlékszem-e mikor rakták le? Emlékszem, jó tíz
éve lehetett. Nyár volt, meleg, akkor jöttem ide újra vissza. Akkor is ebben az
irodában szállt a por, a ventilátor akkor is bágyadtan kavargatta a száraz
meleget.
Fáradt
a szemem, nehezen szokom a szemüveget, anélkül már nehéz. A klaviatúrát,
képernyőt látom, inkább a papíron lévő betűkkel gyűlik meg a bajom. Becsukom a
szemem, ülök a poros hőségben és nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy
veszek két kiló újkrumplit. Olyat, ami még rózsaszín és hámlik. Megpucolom, sós
vízben elkezdem megfőzni, legalább 3 levél babérral. Tejszínnel pótolom az
elfőtt levet, végül be is rántom. Nem finomliszttel, rétesliszttel, mert az
jobban sűrít. Egészen kis fehérborsot teszek bele. Paprikát a rántásba egy
szemet sem. A rántást csak nagyon halvány zsemleszínűre kapatom, épp hogy,
nehogy elszínezze a rengeteg fehérséget. És akkor előveszem a felhőmintázatú
zománc serpenyőmet, amilyet én már csak vidéken találok, de már a megyeszékhelyeken
se mindig, csak a jó régi vasboltokban, gazdaboltokban. Ebben nyoma nincs
teflonnak, nyele sincsen, de van két jó kis vasfüle. Azok a fülek szépen
átmelegednek, nagyon kell figyelni, éget, mint a rosseb. Azontúl is marha
könnyen leég abban minden. Viszont gyönyörű. Na ebbe a felhős zománcba beteszek
vagy három vastag szelet angolszalonnát, amit a múlt héten vettem Éváéknál, aki
úgy döntött gazdálkodni fog, vagy húsz éve, azóta csinálja is. Most találtam
rá, azóta nem láttam. Tíz éve majdnem határos a kertünk Nyárifaluban, közösségi
oldal kellett hozzá, hogy megtaláljuk egymást.
Szóval
ezt az angolszalonnát szépen megsütöm, teszek alá kis zsírt vagy olajat
indításnak, és amikor megsült, és a szalonna része is kiengedte a zsírját,
teszek bele piros paprikát.
A
krumplifőzelék tetejére, a szép fehéres-sárgás színére csorgatok ebből a
paprikás szaftból, helyes karikákat, és szépen a tetejére ültetek egy sült
angolszalonna szeletet.
Jó
ehhez a kovászos uborka? Az is megérett már, ki kellene szedni.
Egy
újabb markoló harapott bele kinn az utca feltört betonjába. Vissza kell térni a
táblázatokhoz. Rengeteg van, sose végzek velük. De legalább a szombati menü
fejben kész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése