2013. szeptember 28., szombat

Szeptember végén




Végre egy nyugodt hétvége. Jövés-menés azért van, de végre szombaton és vasárnap is otthon lehetek. Hetek óta nem volt ilyen. Szépek voltak ezek a hétvégék is, de most igazán élvezem a nyugalmat, a csöndet, a semmihez nem hasonlítható szeptemberi napsütést. Három hete bőröndben vannak dolgaim. Hol itt, hol itt pakolom ki őket. Mindig mozgalmas életre vágytam. Csodáltam a stewardessek kis húzható csomagjait, amilyen otthonosan mozognak velük bárhol. Fárasztó egy műfaj az bizonyos.
            Nézem a teraszt, ahogy ömlik a fény, az a szeptemberi, amit annyira szeretek. Elhatározom, almás pitét sütök délután. Az almás pite kifejezetten szeptemberi dolog. Lereszelek két kiló almát, szórom bele az őrölt fahéjat. Ahogy keverem, szép, nagy felhőket fúj a fahéj az almamasszából. Előkeresem a receptes könyvet. Lapozgatom a megsárgult lapokat, fecniket, naptár hátsókat. Sok-sok kézírás, olyan kezeké, akik egykor simogatták a fejem búbját. Rakosgatom őket, nézem az ügyetlen zsinórírást, az éltanulós gyöngybetűket, a kapkodó nyomtatottakat. Végül is egy papír stanicli hátára följegyzettet választok, ez a kedvencem. A legegyszerűbb, és ebben a legkevesebb a tészta aránya, jóformán alig van benne, húsz evőkanál liszt kell csak bele, a két kiló almához. Végigsimogatom a szürkésbarna zacskó farkasfogait. Megjáratom rajta a szeptember végi napsütés  konyhába szűrődő fényeit.  
            Szép fényes szeptember vége. Elkalandozom. A szeptember ünnepi hónap, sok születésnapunk van. Régen pedig végeláthatatlan Mária napozás folyt a családban. Nagymamám, keresztanyám, nagyapám testvére, és még sorolhatnám hány Mariskánk, Marikánk, Máriánk volt. Mindenkit köszöntöttünk rendjén. Nagyanyám ilyenkor elvárta a gyerekeit, mind az akkor még élő hármat, minket unokákat, meg az összes férjeket, egyebeket. Majdnem nagyobb ünnep volt, mint a karácsony. Rétest sütött. Káposztást, túróst mazsolával, mákost apám kedvéért, meggyest mindenkinek, almást nekem. Rendes civódó, versengő család voltunk. Mindenkinek, a gyerekek közül be kellett számolni a tanulmányi eredményeiről, mint minden családi eseménynél. Tudtam, hogy nem lesz nehéz dolgom, mindig nekem volt a legjobb a bizonyítványom. Meg azt is, hogy ez kevés lesz. Ez a nagyanyám nyíltan és  megkülönböztetően jobban szerette a másik lányunokáját. Csak és kész. Ezt hatéves koromban meg kellett tanulnom, hogy néha csak úgy egyszerűen hátrébb sorolódunk. Van kisebb, kedvesebb, újabb, szeretettebb. Akkor  furcsa volt, de azt hiszem, igen hasznos tanulság volt. Ideje volt elkezdeni gyakorolni. Ez a nagyanyám rengeteg dióval sütötte az almás pitét, csodálatosan fényesre sütötte a tetejét, szerintem a tészta is inkább keltféle lehetett. A másik nagyanyám könnyebben készítette, omlós tésztából, dió nélkül, tompa fedéllel. Ezt szeretem jobban. Az egyikük szép kockákat vágott, a másik átlósan vágta a formáját, sok porcukorral meghintve.

            Egy Máriánk sem él már. Senkit nem tudok köszönteni, hacsak nem a temetőbe kivitt virágokkal. Pedig milyen öröm volt, vasárnap délután ünneplősbe öltözni. Ballagni a macskaköves, villamosparti járdán, élvezni a szép szeptemberi délutánt. Azt, hogy anya is ünneplőben, apa is kiglancolva, az elmaradhatatlan ingpulóverében, szövetgatyában és fényesített cipőben vonszolja a három szál kardvirágot, a szép hosszú szálút. Köztük ugrálok én lakkcipőben, fehér zokniban, a hímzett galléros sötétkék ruhámban, a szép délutáni fényben és azt gondolom, hogy ez mindig így lesz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése