2013. november 14., csütörtök

Megy a gőzös







Nem szeretek a vonathoz nagyon kiszámítva érni, mindig jó rátartással indulok. Akkor is, ha nagyon korán indul. Negyed órával előbb biztos, hogy a peronon ülök. A hajnali város csendes, nem látok hajléktalant, pedig a pályaudvarokon mindig akad, a környező aluljárók hemzsegni szoktak. Most nem látok egyet sem. A kis sütis boltok már kinyitottak, a szép zöldséges is éjjel-nappal üzemel. 
            Megveszem a csokis csigákat, iszom egy pályaudvari kávét, ami egyként nagyon rossz mindenhol. Legalább meleg. Húzza a vállamat a laptop, az iratok, a most vásárolt folyóiratok, újság. Bekészülök, hosszú út lesz. Viszem a szokásos vizemet, anélkül egy tapodtat sem. Nézem a kijelző táblát. Még nem írták ki az enyémet. Jó lenne, ha kiírnák, be lehetne szállni, lepakolni, melegben lenni. Nézem a késéseket, van negyedórás, látok ötven percet. Ezek az érkező vonatok. Elég nagy a fejetlenség. Tülekedő, kapkodó, rohanó emberek. Ők a késve érkezőek. Nézem, hogy van egy nagy tábor az indulást jelző tábla előtt, akik farkasszemet néznek a kivetítővel. Furcsa, senki nem mozdul, mindenki egyfelé néz. Nem is értem, mi ez a furcsa elrendeződés, ez a szokatlan jelenet. A jelzett induláshoz képest már csak öt perc van vissza, még nem írták ki. Döbbentem nézem a kijelzőt, pont mint az összes többi, pár perce még furcsállt kompánia.  Mozdulni többet én se merek, ha kiderül honnan indul a vonat, igyekezni kell, pár perc van az indulásig. Gondoltam én. Egyszer csak mozdulnak a feliratok, átpördülnek a kijelző sorai és az induló vonatoknál is megjelennek a késések. Az enyémre 20 percet írnak, majd kicsit később harmincat. Az utazóközönség fegyelmezett, inkább csak felszisszenünk a kihirdetés után. Kezdek fázni, bemegyek a pénztárakhoz, három-négy pad van a váróban, ha leül az ember rájuk, nem látja a kijelzőt. Dönteni kell. Vagy figyelem hová áll be a vonat, vagy ülök. Ezzel vagyunk még páran. Az indulók megfejtik, addig nem tudunk besorolódni, amíg a sok késő érkező partot nem fog. Az érkezők idegesebbek, káromkodva, szentségelve állnak be az információs pulthoz, nem értem miért. Összevesznek, szabad-e kiabálni szegény információs lánnyal. Megadóan oszt kicsiny szelvényeket. Időm van, amikor elfogy a sor, a pillanatnyi szünetben beállok én is, kapok is egy hetven perces késést igazoló bélyeget. Ez nekem semmire nem jó, forgatom, ezzel igazolja a falka gyerek az iskolában, a felnőttek meg a munkahelyükön vagy hol, a késés oka a vonat.
            Több mint egy órája kóricálok a hajnali állomáson, nézegetem a kisboltok életét, kemény világ. Állnak a légben ők is, szerencsére még hideg sincs nagyon, de csak kezdek fázni. Kiírják a peront, lendületet vesz a nép, rossz rajtot veszek, de minden rendben, ahogy felérek, el is indul. Úgy tűnt lesz két órám, az érkezésem és a kezdés között. Szépen elkopik a két óra. Éppen odaérek. Végül egy óra késéssel érek le, és húsz percet várok a buszra. Az út szép, végig a déli parton, a tó szürke, inkább acélos. Csapatokban ringnak a kacsák, vajon fáznak-e. Nézem szemben az északi part hegyeit, jó volt ott nyáron. A déli part fenyői alatt szép, klasszikus nyaralók, némelyiknek neve is van: Hív-lak, Vár-lak, Évának, Pihenő. Szépek. Többségüknek közvetlen partja van, stéggel. Aztán elhagyjuk a tavat, jön a szép dombos Zala.
            Teszem a dolgom, megy minden rendjén. Az a forma jön elő, amire számítottam. Erre fel vagyok készülve. Igazából másra is. Azért van új fordulat, minden szigorodik, formalizálódik. Visszafelé kivisznek az állomásra. Ez egyfajta siker.  Van harminc percem egy igazi vidéki restiben várakozni. Egy bőrkanapén ülhetek, nyertem két ingyen biliárd kört az ötszáz forint feletti fogyasztásom okán. Nézem, kivel játszhatnám le. Két idősebb férfi van rajtam kívül, az egyik ül, a másik áll. Aki ül, iszik egy vörösbornagyfröccsöt, az álló nem iszik semmit. Áll az asztal mellett, néha felötlik, nem is együtt vannak. Egy árva szót nem szólnak egymáshoz majd húsz percig. Néha teljesen más felé néz az álló. Moccanatlan. Ahogy az ülő is. Néznek a semmibe, némák mint a kacsák az ólomszínű tavon. Aztán együtt indulnak mégis, akkor se szólnak.
            A vonat a net szerinti idő előtt indul. Egyedül vagyok az egész vagonban, még elérem a partot világosban, néma.  A víz csak magában gyűrűzik, nem látom a kacsákat sem.  Két órája ülök egyedül a vagonban, amikor lemerül a telefonom, a laptop. A negyedik kalauz is  kéri el a jegyem. Egyik sem tud konnektorról. De nyugtatnak, ezt a szerelvényt nem kapcsolják le, felmegy Pestig, azaz Budára. Negyed hatkor nagyon fázom, magamra húzom a kabátom, húz az ablak. Nincs senki a kupéban, de a vagonban sem. A végállomás előtt ébredek, nézem a Dunát. Mindjárt megérkezem. Próbálom magam összeszedni. Percre pontosan érkezünk. Egy lélek sincs a kijelző előtt. A könyves lányok zárnak. A pogácsások, büfések nem.  El kell jutnom a villamoshoz. Fázom, pedig nincs hideg. A váróterem üres.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése